- Δικαστήριο ευρωπαικών κοινοτήτων
- Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών
- Συμβούλιο Επικρατείας
- Αρειος Πάγος
- Επιτροπή Ανταγωνισμού
- Αρχή προστασίας Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
- Βουλή των Ελλήνων
- Διοικητικό Εφετείο Αθηνών
- Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών
- Εθνικό Τυπογραφείο
- Ο EUROPA ο επίσημος δικτυακός τόπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Νομικό Συμβούλιο του Κράτους
- Εφετείο Αθηνών
- Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά
- Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης
ΟλΑΠ 10/2016: Δημόσια έργα. Άσκηση αγωγής.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ. Όταν εκδίδεται από τη Διοίκηση πράξη βλαπτική, για τον ανάδοχο, αυτός οφείλει, επί ποινή απαραδέκτου, πρώτα να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία διοικητικής επίλυσης της διαφοράς και μόνο κατόπιν να ασκήσει προσφυγή στο αρμόδιο εφετείο, είτε κατά της πράξης στην οποία η διαδικασία αυτή κατέληξε είτε κατά της παράλειψης έκδοσής της. Η ίδια διαδικασία πρέπει να προηγείται και στην περίπτωση της αποζημιωτικής αγωγής, εφόσον με αυτήν επιδιώκεται η αποκατάσταση ζημίας του αναδόχου, ως συνέπεια της βλαπτικής γι’ αυτόν πράξης ή παράλειψης της διοίκησης. Όταν όμως δεν πρόκειται περί βλαπτικής, για τον ανάδοχο πράξης της Διοίκησης, αλλά αντίθετα περί πράξεως, της οποίας αυτός επιδιώκει την υλοποίηση, όπως επί πράξεως της Διευθύνουσας Υπηρεσίας εγκριτικής του τελικού ή ενδιάμεσου λογαριασμού του έργου, η οποία αποτελεί την πιστοποίηση, για την πληρωμή του, τότε, στην περίπτωση, που στη συνέχεια η Διοίκηση αρνείται να ικανοποιήσει την απορρέουσα από την εν λόγω πράξη, απαίτησή του, το ένδικο βοήθημα με το οποίο ο ανάδοχος μπορεί να διεκδικήσει δικαστικά την καταβολή του σχετικού ποσού, είναι η ευθεία αγωγή για αποζημίωση, η οποία εκδικάζεται από το αρμόδιο εφετείο.
Ανάκληση πράξης της Διοίκησης δεν νοείται επί ιδιωτικών διαφορών, δεδομένου ότι επί ιδιωτικών συμβάσεων, όλες οι σχετικές μ’ αυτήν αποφάσεις του εργοδότη ή του φορέα του έργου δεν έχουν διοικητικό χαρακτήρα, αλλά αποτελούν απλές μονομερείς δηλώσεις παράστασης ή βούλησης, που δεν έχουν έννομες συνέπειες ανατρέψιμες με ακυρωτική προσφυγή και πάσχουν, ενδεχομένως, ακυρότητα ή ακυρωσία κατά τις διατάξεις του ΑΚ, εάν παράγουν αποτελέσματα ως μονομερείς δικαιοπραξίες.
Με τη θέσπιση των διατάξεων του άρθ. 4 § 3 του ν. 3481/2006, ο νομοθέτης δεν θέλησε να ανατρέψει τα μέχρι τότε ισχύοντα, ότι δηλαδή απαιτείται η τήρηση της διοικητικής προδικασίας, σε κάθε περίπτωση, εφόσον προσβάλλεται με προσφυγή βλαπτική, για τον ανάδοχο πράξη ή παράλειψη της διευθύνουσας το έργο αρχής, στο δικόγραφο της οποίας παραδεκτά σωρεύεται και αγωγή, αλλά να καλύψει το απαράδεκτο των αγωγών, που δεν περιείχαν ακυρωτικό αίτημα και για τις συμβάσεις, που ήδη εκτελούνταν, ιδιαίτερα όταν με αυτές επιδιώκονταν η υλοποίηση εγκριτικής πράξης της Διοίκησης, αφού πρόκειται για γεγονός, που δεν δημιουργεί διαφωνία μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών, ούτε υπάρχει πράξη ή παράλειψη βλαπτική των συμφερόντων του αναδόχου.
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ 10/2016 ΠΛΗΡΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
File | Περιγραφή | File size |
---|---|---|
![]() | 106 Kb |
Τελευταία Ενημέρωση (Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016 20:57)